Ultima actualizare a conținutului: 12/07/2023
Articol scris si verificat de: MD. stomatolog Maria Liszewska
Veți citi acest articol în mai puțin de 4 minute
Dacă alimentele fierbinți sau o înghițitură de băutură rece vă provoacă o durere de dinți neplăcută, este posibil să aveți o problemă numită sensibilitate dentară. Deși această afecțiune este destul de frecventă și ne afectează pe mulți dintre noi, sensibilitatea dentară, numită și hipersensibilitate, poate înrăutăți semnificativ confortul pacienților prin durerea apărută în timpul activităților zilnice, cum ar fi mâncatul, băutul sau chiar periajul dinților. Există, însă, o veste bună – hipersensibilitatea dentinară poate fi depășită cu ajutorul igienei orale efectuate acasă. Atenție, este posibil ca hipersensibilitatea dentinară să fie confundată cu porbleme stomatologice mai grave, nu omiteți consultul stomatologic! Aflați rețeta succesului și bucurați-vă de zâmbetul dvs. fără senzații neplăcute!
Ce este sensibilitatea dentară?
Stratul exterior care acoperă coroana dintelui – smalțul – este cel mai dur țesut din corpul uman, care protejează dinții de stimulii externi. Țesutul foarte subțire care acoperă rădăcinile dinților se numește cement dentar. Sub smalț și sub cement se află un țesut foarte bine inervat – dentina, care este sensibil la stimulii transmiși dinților noștri. Aceasta este formată din tubuli microscopici care conduc stimulii către țesutul viu din interiorul fiecărui dinte vital – pulpa dentară1. Atunci când smalțul sau cementul se pierd, dentina este expusă, iar dintele devine sensibil la o varietate de stimuli externi. Sensibilitatea la stimuli termici (rece și cald) este cea mai frecventă, deși hipersensibilitatea poate apărea, de asemenea, ca răspuns la stimuli chimici (de exemplu, alimente acide), mecanici (de exemplu, atingere, periajul dinților sau procedurile dentare) sau la jetul de aer2.
Care sunt simptomele dinților sensibili?
Simptomele dinților sensibili sau cu hipersensibilitate dentinară pot fi diferite. Dinții hipersensibili reacționează cu o durere ascuțită, acută și de scurtă durată la diverși stimuli – temperatură, uscarea dintelui cu un curent de aer și chiar atingerea dintelui cu un tampon de vată. În momentul în care stimulul dispare, durerea dispare aproape imediat. Simptomele hipersensibilității dentinare variază semnificativ chiar și la un singur pacient, lucru cauzat de diferențele în structura anatomică a diferitelor grupuri de dinți. Un dinte poate fi sensibil doar la rece, în timp ce celălalt poate fi sensibil atât la cald, cât și la rece2.
Hipersensibilitatea dentară în sine este o senzație subiectivă și nu are un tablou clinic caracteristic. Cu toate acestea, hipersensibilitatea poate însoți unele probleme dentare, care ar trebui consultate de un medic stomatolog pentru a se concentra pe tratarea cauzei problemei.
Ce factori pot cauza sensibilitatea dentară?
Dentina poate fi expusă prin retracție gingivală (expunerea coletului și a rădăcinilor dinților) sau prin pierderea smalțului3. Ambele probleme pot fi cauzate de o tehnică de periaj incorectă combinată cu utilizarea unei forțe excesive. Cele mai dăunătoare mișcări în timpul periajului sunt cele orizontale și circulare (care conțin și o componentă orizontală). Gingiile sunt traumatizate și, ca urmare – apare retracția gingivală, precum și abraziunea smalțului și formarea de leziuni abrazive. Uzura excesivă a smalțului și a cementului poate fi cauzată și de utilizarea unei periuțe de dinți cu peri prea tari, de apăsarea prea puternică a periuței de dinți pe suprafața dentară, precum și de utilizarea pe termen lung a pastelor de dinți de albire cu un indice de abrazivitate ridicat. Încep senzațiile neplăcute care însoțesc expunerea dentinei, iar dinții devin sensibili la stimuli externi.
Pasta de dinți pentru sensibilitate dentară
Tratamentul hipersensibilității dentinare este gradual. Terapia trebuie să înceapă întotdeauna cu introducerea unei paste de dinți pentru dinți sensibili pentru utilizare zilnică. În cazul simptomelor ușoare, utilizarea zilnică a pastelor de dinți cum ar fi elmex® Sensitive poate elimina hipersensibilitatea după aproximativ 2 săptămâni. În cazul în care tratamentul la domiciliu este insuficient, se recomandă consultarea unui medic stomatolog și implementarea unor metode suplimentare de combatere a hipersensibilității2.
În plus față de utilizarea zilnică a pastei de dinți pentru sensibilitatea dentară, este recomandat să mergeți la cabinetul stomatologic pentru a afla cauza pierderii smalțului sau a cementului și a hipersensibilității rezultate. De asemenea, este important să se prevină progresia ulterioară a abraziunii dentare și a pierderii de țesut. În acest scop, se recomandă:
- să folosiți o periuță de dinți cu peri moi, de exemplu elmex® Ultra Soft,
- să corectați tehnica de periaj sub supravegherea unui medic stomatolog sau asistent de profilaxie pentru a minimiza riscul de abraziune suplimentară a smalțului și de retracție gingivală,
- să evitați consumul de alimente și băuturi acide,
- să spălați dinții la cel puțin 30 de minute după ce ați luat masa.
Ce pastă de dinți este cea mai bună pentru dinții sensibili?
Merită să alegeți pastele de dinți care, pe lângă ameliorarea simptomelor neplăcute, combat și cauza hipersensibilității dentare. Puteți găsi o mulțime de astfel de produse pe piață – cu toate acestea, în timp ce alegeți una, trebuie să fiți atenți ca pasta de dinți să conțină în ingredientele sale compuși de fluor, compuși de calciu sau arginină.
Compușii de fluor, pe lângă efectul anti-carie, au și efectul de reducere a hipersensibilității dentinare. Mecanismul de funcționare al acestora constă în precipitarea de cristale în canaliculele dentinare, datorită cărora lumenul acestora este redus sau chiar închis, iar dintele devine mai puțin sensibil la stimuli externi.
Arginina (la o concentrație de 8 %) împreună cu carbonatul de calciu imită procesul natural de închidere a canaliculelor dentinare, datorită căruia dintele devine mai puțin sensibil la stimuli externi. Acest lucru se datorează acumulării de depozite de fosfat de calciu și alte minerale în tubulii dentinari.
Alegerea unei paste de dinți pentru hipersensibilitatea dentară poate să nu fie ușoară, așa că este recomandat să consultați un medic stomatolog care vă va ajuta să alegeți cel mai bun produs pentru nevoile dumneavoastră specifice.
Referințe:
- American Dental Association, For the dental patient… Sensitive teeth. Causes and treatment, The Journal of The American Dental Association, 2003
- Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
- Iwona M. Tomaszewska, Nadwrażliwość zębów, mp.pl, 2017 (https://www.mp.pl/pacjent/stomatologia/choroby-i-leczenie-zebow/107700,nadwrazliwosc-zebow)