Pasta de dinți pentru dinți sensibili

Dacă vă confruntați cu sensibilitate dentară, probabil că ați luat în calcul folosirea unei paste de dinți special concepută pentru dinții sensibili. Dar cum acționează pasta de dinți asupra dinților sensibili? Mai întâi, să înțelegem de ce dezvoltă dintele o asemenea sensibilitate.

Ce cauzează sensibilitatea dentară?

 

Cea mai comună cauză asociată sensibilității dentare este retragerea gingiei, atunci când gingiile se separă de dinte. Retragerea gingiilor este întâlnită, în mod obișnuit, în afecțiunile gingivale. Dentina de sub gingie este expusă astfel la factori iritanți. Dentina este traversată de rețele microscopice de tubuli care conduc spre centrul dintelui, acolo unde se află nervul, care este responsabil de durerea resimțită atunci când mâncați ceva dulce, fierbinte sau rece.

 

O altă cauză comună asociată sensibilității dentare este pierderea smalțului dintelui. Partea vizibilă a dintelui care este situată deasupra gingiei se numește coroană dentară și este acoperită cu un strat de smalț. Smalțul dintelui este cea mai dură structură din corpul uman și protejează dentina (care este mai puțin dură) și pulpa dentară (care conține vase de sânge și nervul dintelui). Smalțul dentar este dur, dar nu indestructibil! American Dental Association (ADA) explică faptul că alimentele sau băuturile acide / dulci consumate pot provoca eroziune dentară. Acidul distruge mineralele naturale care asigură duritatea smalțului dentar și, astfel, rezistența smalțului scade, acesta fiind supus abraziunii și conducând la expunerea dentinei situată dedesubt.

 

Smalțul dentar poate fi deteriorat de următoarele:

  • Alimente și băuturi acide sau dulci;
  • Spălatul pe dinți prea puternic;
  • Bruxismul (scrâșnitul din dinți);
  • Afecțiuni precum vărsăturile sau refluxul gastric.

Cum vă poate ajuta pasta de dinți pentru dinți sensibili?

 

Când dinții sensibili sunt expuși la declanșatori precum o băutură rece, stimulii traversează tubulii dentinari către nerv. Nervul trimite un semnal către creier și astfel experimentați o senzație de durere. Există două tipuri de pastă de dinți ce pot fi folosite pentru dinții sensibili. Primul tip blochează tubulii dentinari, astfel că declanșatorii de durere nu pot ajunge la nerv, iar al doilea tip amorțește nervul, prevenind trimiterea de semnale de durere către creier. Fluorul introdus în pastele de dinți oferă mai multă protecție. Din acest motiv, multe paste de dinți pentru sensibilitate dentară conțin și fluor. Acesta nu blochează durerea, dar va întări smalțul și dentina. De asemenea, fluorul reduce riscul de a dezvolta carii.

 

Dacă suferiți de hipersensibilitate dentinară, atenție la pastele care conțin ingrediente abrazive, pe care este recomandat să le evitați. De exemplu, unele paste de dinți cu efect de albire conțin particule mici pentru îndepărtarea petelor de pe suprafața dinților.

 

Pentru a afla ce tip de pastă de dinți este potrivită nevoilor dumneavoastră, consultați medicul stomatolog pentru sfaturi și recomandări specifice.

Ce mai puteți face pentru dinții sensibili?

 

Cea mai bună metodă de prevenire a apariției durerilor dentare este o igienă orală atentă. Spălați-vă pe dinți, inclusiv pe gingii și pe limbă, de două ori pe zi, cu mișcări de periere delicate și folosiți zilnic ață dentară și apă de gură. Dinții sensibili prezintă zone în care dentina este expusă. Întrucât dentina este mai predispusă la carii și eroziune, o bună igienă orală este extrem de importantă pentru prevenirea acestor afecțiuni. Pentru a proteja smalțul dintelui, încercați să renunțați la alimentele cu conținut ridicat de zahăr și la băuturile dulci, carbogazoase și/sau acidulate. Puteți încerca, de asemenea:

  • Să mestecați gumă de mestecat fără zahăr după masă, pentru a stimula producția de salivă, care să neutralizeze aciditatea alimentelor și a băuturilor consumate.
  • Să vă clătiți gura cu apă sau cu apă de gură cu fluor după mese.
  • Să renunțați la gustările dintre mese.
  • Să limitați alimentele dulci din timpul meselor principale.

Când este recomandat să apelați la medicul stomatolog?

 

Dacă dinții devin dintr-odată sensibili și dureroși, trebuie să mergeți la medicul stomatolog. Acesta vă poate trata afecțiunile asociate acestei simptomatologii și vă poate sfătui cum să acționați pentru ameliorarea sensibilității dentare. Cu ajutorul medicului stomatolog, veți identifica cauzele, veți trata corespunzător afecțiunile dentare și vă veți putea bucura din nou de alimentele și de băuturile dumneavoastră favorite!

Mai multe articole