Dinți sensibili la rece, dulce sau cald? Aflați ce puteți face în această situație

 

Nimic nu se compară cu o cană de cafea fierbinte atunci când vă treziți dimineața, ori cu o înghețată într-o zi însorită, atât timp cât nu vă confruntați cu sensibilitate dentară. Poate fi dificil să vă bucurați de mâncarea sau de băutura dumneavoastră favorită atunci când aceasta vă provoacă o durere dentară ascuțită. Din păcate, sensibilitatea dentară este, adesea, mai mult decât un simplu inconvenient. O reacție modificată la nivelul dinților, la consumul de alimente fierbinți sau reci, ori la spălatul pe dinți este frecvent semnul unei probleme existente. Din fericire, sensibilitatea dentară la cald sau la rece se poate trata, identificând și tratând cauza. Pentru a afla mai multe informații cu privire la sensibilitatea dentară și posibilele cauze, citiți aici.

Cum știți că dinții dumneavoastră sunt prea sensibili?

 

Principalul simptom resimțit în cazul unor dinți sensibili este durerea scurtă, ascuțită atunci când consumați alimente fierbinți/reci. Alte simptome sunt durerea în timpul spălatului pe dinți și durerea în timpul consumului de citrice, dulciuri sau alte alimente acide.

Ce cauzează sensibilitatea dentinară?

 

Conform American Dental Association (ADA), afecțiunile gingivale sunt frecvent asociate cu sensibilitatea dentară, deoarece, când gingia începe să se retragă, dentina din zona rădăcinii dintelui este expusă. Dentina conține numeroși tubuli care conduc la nervul dentar, făcându-l vulnerabil în momentul expunerii la anumiți factori declanșatori ai durerii. Acești factori declanșatori includ alimentele fierbinți, reci, acide care pot cauza o durere scurtă și ascuțită. Dentina este în mod normal protejată de smalț, stratul dur care acoperă suprafața vizibilă a dinților. Alimentele acide pot îndepărta mineralele din compoziția smalțul dentar, având ca efect subțierea smalțului și în timp pot duce la descoperirea dentinei protectoare.

Cum se tratează sensibilitatea dentară?

 

Dacă suferiți de sensibilitate dentară, cea mai bună soluție este să mergeți la medicul stomatolog. Numai stomatologul dumneavoastră poate identifica cu exactitate cauza sensibilității dumneavoastră dentare și poate realiza un tratament pentru îndepărtarea acesteia. De asemenea, poate fi necesar tratamentul unei afecțiuni dentare asociate. După realizarea tratamentului, în funcție de cauza sensibilității dentare, stomatologul poate sugera una sau mai multe dintre recomandările expuse în cele ce urmează.

  • Pastă de dinți pentru dinți sensibili - Dacă sensibilitatea dumneavoastră dentară este cauzată de expunerea dentinei (o afecțiune cunoscută drept hipersensibilitate dentinară), poate fi de ajutor o pastă de dinți specială. Alegeți o pastă de dinți care conține ingrediente precum arginina și carbonatul de calciu, ce ajută la formarea unui strat protector peste tubulii dentinari. Dacă o folosiți cu regularitate, vă veți putea bucura din nou de cafea și de alimentele preferate.
  • Fluorul - Dacă vă confruntați cu afectarea smalțului dinților, medicul stomatolog vă poate recomanda să utilizați acasă o pastă de dinți sau o apă de gură cu fluor, iar în cabinet vă poate realiza o fluorizare profesională. Astfel, structura naturală minerală a smalțului dinților se poate restabili, iar dentina de dedesubt va fi mai bine protejată. Pentru obținerea unor rezultate mai bune, puteți să folosiți o pastă de dinți care conține atât fluor, cât și agenți desensibilizanți, pentru a contracara hipersensibilitatea dentinară în două moduri.
  • Menținerea sănătății gingiilor - Dacă sensibilitatea dentară este cauzată de retragerea gingiilor, igiena orală este foarte importantă. Medicul stomatolog va realiza un tratament pentru îndepărtarea cauzelor care au dus la retracția gingiilor. Acesta vă poate recomanda o tehnică de periaj corectă și o pastă de dinți care vor ajuta la ameliorarea simptomatologiei, astfel prevenind continuarea retracției gingivale. În anumite situații, medicul stomatolog vă poate direcționa către un specialist parodontolog, pentru efectuarea unui tratament de specialitate și, la nevoie, restabilirea chirurgicală a țesutului gingival pierdut.
  • Dieta - Alimentele dulci și/sau acide nu doar că pot declanșa durerea, dar pot afecta și mai mult smalțul dinților și gingiile, conducând la sensibilizarea dinților.

Cum pot preveni sensibilitatea dentară?

 

Pentru a preveni reapariția sensibilității dentare, puteți urma aceste sfaturi:

  • Mențineți o igienă orală bună - Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi și folosiți cel puțin o dată pe zi ață dentară și o apă de gură cu fluor. Evitați pastele de dinți abrazive, deoarece pot irita gingiile și deteriora smalțul dinților.
  • Folosiți mijloace de igienă orală corespunzătoare și tehnici corecte - Contează atât cum vă spălați pe dinți, cât și ce tip de periuță folosiți. Alegeți o periuță de dinți cu peri moi și periați delicat, cu mișcări dinspre gingie spre marginea dinților. Pentru a evita deteriorarea smalțului și a gingiilor, atenție să nu aplicați o presiune prea mare.
  • Purtați gutiere ocluzale - Scrâșnirea din dinți poate fragiliza smalțul și conduce la apariția sensibilității. Dacă suferiți de bruxism, întrebați medicul stomatolog dacă o gutieră ocluzală este potrivită cazului dumneavoastră.
  • Evitați sau reduceți consumul alimentelor/băuturilor acide - Băuturile carbogazoase, citricele, cafeaua și vinul pot afecta, în timp, mineralizarea smalțului dentar. Când beți băuturi acide, folosiți un pai pentru a limita contactul cu dinții. Puteți, de asemenea, să beți sau să clătiți gura cu niște apă după ce ați mâncat sau ați băut ceva acru, pentru a ajuta la echilibrarea acidității din gură.
  • Așteptați înainte de a vă spăla pe dinți - Dacă v-ați confruntat cu eroziunea smalțului, amintiți-vă să nu vă spălați pe dinți imediat după ce ați consumat alimente sau băuturi acide. După consum, smalțul dumneavoastră dentar va deveni mai moale pentru o perioadă scurtă de timp, fiind predispus la deteriorare sau eroziune.

 

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a preveni sau a trata sensibilitatea dentară este să mențineți o igienă orală corectă și să adoptați o dietă sănătoasă. Astfel, veți evita cariile dentare, eroziunea smalțului și afectarea gingiei, adică primele trei cauze asociate sensibilității dentare. Consultați medicul stomatolog dacă aveți nelămuriri privind igiena dumneavoastră zilnică orală sau sensibilitatea dentară și posibilele sale cauze. Rezolvând cauza și folosind produse de igienă orală pentru protejarea dinților și a gingiilor, puteți elimina și preveni simptomele sensibilității dentare, pentru a vă putea bucura din nou de alimentele dumneavoastră favorite. Pentru că, să fim cinstiți, viața fără înghețată este doar pe jumătate la fel de frumoasă!

Mai multe articole