Sensibilitatea dentară: care sunt cauzele?

Sensibilitatea dentară: care sunt cauzele?

Articol scris si verificat de: MD. stomatolog Maria Liszewska

Mulți pacienți se plâng de senzații neplăcute atunci când mănâncă alimente reci sau calde. Sensibilitatea dentară este o problemă frecventă care ne afectează pe mulți dintre noi și cu siguranță toată lumea se întreabă care este cauza hipersensibilității dentinare. Din păcate, aceasta se poate confunda și cu probleme dentare grave, motiv pentru care este atât de important să prevenim,  să diagnosticăm și să tratăm corect sensibilitatea dentară într-un stadiu incipient.

Ce este sensibilitatea dentară?

 

În condiții normale, fiziologice, stratul exterior care alcătuiește coroana dinților este smalțul dentar. Acesta este cel mai dur țesut din corpul uman. Smalțul nu este inervat și, prin urmare, reprezintă o bună protecție împotriva stimulilor externi, cum ar fi rece sau cald1.


Din păcate, în anumite situații, poate apărea pierderea smalțului. Acest lucru duce la expunerea țesutului subiacent – dentina. Aceasta este conectată la țesutul viu și inervat din interiorul fiecărui dinte – pulpa1. Fiecare stimul, cum ar fi înghețata rece sau ceaiul fierbinte, este condus către pulpa inervată mult mai repede atunci când dentina este expusă și – în consecință – este recepționat mult mai intens. Această reacție se numește sensibilitate dentară sau hipersensibilitate dentinară.

Care sunt simptomele dinților sensibili?

 

Pacienții se întreabă adesea care sunt simptomele dinților hipersensibili. Sensibilitatea dentară, cunoscută și sub numele de hipersensibilitate dentinară, reprezintă o reacție excesivă a dinților, și uneori chiar durere, la diverși factori care, în condiții normale, nu ar provoca nicio reacție sau ar provoca o reacție ușoară2.

 

Cel mai adesea, dinții noștri sunt sensibili la rece sau cald, dar pot reacționa și la alți stimuli – tactili (de exemplu, atunci când atingem dintele cu o periuță de dinți sau cu un instrument în cabinetul stomatologic) sau chimici (atunci când consumăm alimente și băuturi acide sau dulci).


Durerea poate fi cauzată și de diverse proceduri efectuate în cabinetul stomatologic, cum ar fi detartrajul, adică îndepărtarea profesională a tartrului, pregătirea dinților în timpul tratamentului cariei, pregătirea dinților în timpul tratamentului protetic, precum și în timpul albirii dinților3.

Care este efectul alimentelor și băuturilor cu conținut ridicat de acid?

 

Dintre factorii exogeni, care au cel mai mare impact asupra riscului crescut de eroziune dentară, dieta este cel mai important3. Consumul de produse cu pH scăzut (mai mic de 5,5) dizolvă hidroxiapatitele, care constituie smalțul – țesutul exterior al dinților5. O astfel de scurgere de minerale determină slăbirea țesuturilor dentare și poate duce, printre altele, la sensibilitatea dinților sau la progresia cariilor dentare3.

Care sunt cauzele sensibilității dentare?

 

Expunerea dentinei poate avea loc într-o varietate de moduri. Pierderea excesivă a țesuturilor dentare (inițial țesutul exterior – smalțul, mai târziu – dentina subiacentă) are loc de exemplu atunci când strângeți sau scrâșniți dinții, printre altele. Uzura dinților în contact cu dinții opuși este un proces numit atriție.

 

Pierderea smalțului dentar  poate apărea și ca urmare a unor obiceiuri de igienă necorespunzătoare, de exemplu, atunci când se spală dinții în mod incorect, cu prea multă forță, folosind periuțe de dinți cu peri prea tari sau folosind paste de dinți de albire cu abrazivitate ridicată. Acest proces patologic se numește abraziune.


Atunci când dinții sunt afectați de substanțe chimice (cum ar fi băuturile acide sau carbogazoase sau alimentele acide, acre) consumațe în mod regulat, țesutul dentar se pierde treptat ca urmare a eroziunii acide. Toate aceste procese au un tablou clinic destul de asemănător – smalțul dinților se slăbește, iar pacientul începe să aibă probleme cu hipersensibilitatea dentinară2,4.

Cum să prevenim sensibilitatea dentară?

 

Mulți pacienți se prezintă la cabinetul stomatologic întrebând care ar fi cel mai bun tratament pentru sensibilitatea dentară.

 

Este foarte important să consultați mai întâi un medic stomatolog și un asistent de profilaxie (igienist dentar) pentru a trata cauza hipersensibilității, de exemplu bruxismul (scrâșnirea sau încleștarea dinților), și pentru a primi instrucțiuni dietetice și de igienă orală.


După lecția de igienă orală, pacienții trebuie să folosească zilnic pastă de dinți pentru sensibilitate dentară cu ingrediente active speciale, de exemplu fluor, dar și alte ingrediente speciale. Rolul acestora este de a proteja dentina expusă și de a întări țesutul dentar. Datorită acestui lucru, senzațiile neplăcute de hipersensibilitate pot fi reduse sau eliminate complet.

Referințe:

 

Produse Recomandate

  • <span>elmex® Sensitive</span>Pastă de dinți

    Descoperiți ingredientele pastei de dinți elmex® SENSITIVE, care calmează imediat și de durată durerea din sensibilitatea dentară.
    Aflaţi mai multe »
  • <span>elmex® Sensitive </span> Periuță de dinți cu peri moi

    Descoperă periuța de dinți elmex® SENSITIVE, concepută special pentru persoanele cu dinți sensibili, pentru a dobândi dinți mai puternici și mai sănătoși.
    Aflaţi mai multe »

Mai multe articole