Care sunt cauzele sensibilității dentare?
Cauzele principale ale sensibilității dentinare sunt:
- Retracția gingivală: apare când gingia se retrage lăsând dentina expusă. Acesta este motivul pentru care pacienții cu afecțiuni gingivale au adesea dinții sensibili.
- Pierderea smalțului: apare când smalțul, care acoperă coroana, se pierde din cauza periajului prea dur și/sau a consumului de alimente și băuturi acide.
Pasta de dinți pentru dinți sensibili ajută și în cazul gingiilor sensibile?
O bună igienă orală este esențială pentru a preveni durerea gingivală și sensibilitatea dentară. Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi, cu o pastă special concepută pentru dinții sensibili. Periați delicat, cu o periuță de dinți cu peri moi. Combinați cu o apă de gură cu aceeași indicație, pentru o protecție suplimentară. Curățarea spațiilor dintre dinți și a zonelor în care gingiile se sprijină pe dinte previne gingivita și întărește țesutul gingival. În plus, produsele speciale pentru dinți sensibili oferă protecție împotriva retracției gingivale, cum ar fi pasta de dinți elmex® SENSITIVE REPAIR & PREVENT. Acest lucru nu numai că previne sensibilitatea dentară, dar oferă și o calmare de lungă durată. Zincul pe care îl conține întărește gingia și protejează împotriva retracției gingivale. În acest fel, puteți preveni eficient durerea gingivală și sensibilitatea dentară cu un singur produs.
Formula ProArgin a pastei de dinți elmex Sensitive Professional Repair & Prevent calmează imediat zonele sensibile ale dinților, iar zincul ajută la întărirea gingiilor pentru a preveni sensibilitatea viitoare la durere.
Care este cauza sensibilității dentare?
Cea mai frecventă cauză a sensibilități dentare o reprezintă retracția gingivală. Drept urmare, protecția naturală a dintelui nu mai este garantată, iar coletul sensibil al dintelui este expus.

Simptome tipice:
- Sensibilitate termică la contact cu alimente fierbinți sau reci
- Durere la contactul cu aerul rece, de ex. jogging în timpul iernii
- Durere când se consumă alimente și băuturi cu zahăr sau acide
- Durere în timpul procedurilor zilnice de igienă orală
Aflați mai multe despre sensibilitatea dentară
Ce pot face dacă am sensibilitate dentară?

- În cazul dentinei expuse, precum și a durerii dentare, este necesară curățarea temeinică și eficace. Se recomandă în acest sens folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi.
- Reducerea presiunii asupra dinților la periaj.
- Pentru a reduce sensibilitatea, se recomandă folosirea unei paste de dinți speciale pentru dinți sensibili.
- O apă de gură specială poate oferi protecție suplimentară pentru tipuri variate de probleme dentare.
- Efectuează controale regulate la cabinetul stomatologic.
Tehnica de periaj corectă
Tehnica proprie de periaj dentar are, de asemenea, un impact asupra gingiilor. Mișcările de curățare înainte-înapoi pot duce pe termen lung la retracție gingivală. Dacă devin expuse porțiuni de dentină, problema se poate agrava. Încearcă să folosești mișcări verticale, de la gingie spre dinte. Echipa de la cabinetul stomatologic îți poate oferi sfaturi utile.

Dinți sănătoși:
Poziția de bază a periuței de dinți: Perii sunt orientați către suprafața exterioară a dintelui, paralel cu dinții și gingiile, fără a le atinge.
Faza de activare: Perii ating, cu o apăsare ușoară, dinții și gingiile.

Eroziune ușoara:
Faza de mișcare: Periuța este acum dirijată, prin mișcări lente, dinspre gingie spre coroana dentară (de la roșu la alb) și, în cele din urmă, spre suprafața folosită pentru a mesteca.

Eroziune severă:
Această secvență de mișcare se repetă de trei ori, individual, pentru fiecare dinte. Este important să nu se aplice o presiune prea mare.
*Familia de produse elmex este recomandarea nr. 1 într-un sondaj telefonic reprezentativ efectuat în decembrie 2020/ianuarie 2021 la care au luat parte 300 de stomatologi germani, întrebați despre recomandările de marcă pentru pastele de dinți în domeniul sensibilității la durere.
*Pentru o calmare imediată a durerii, aplicați cu vârful degetului la nivelul dintelui sensibil și masați ușor timp de 1 minut, de până la de 2 ori pe zi.