Ar trebui să folosiți o apă de gură cu fluor?

Apa de gură, în special apa de gură cu fluor, poate oferi mult mai multe beneficii pentru sănătatea orală decât o respirație proaspătă. La fel cum medicii stomatologi recomandă periajul cu pastă de dinți cu fluor, apa de gură cu fluor poate ajuta la întărirea smalțului dentar și poate oferi un nivel suplimentar de protecție împotriva cariei dentare la copii și adulți. Întrebați medicul stomatolog dacă dumneavoastră sau un membru al familiei cu vârsta de minimum 6 ani ar beneficia de adăugarea unei ape de gură cu fluor la regimul dumneavoastră de îngrijire orală la domiciliu.

Ce este apa de gură cu fluor?

 

Apa de gură cu fluor este o soluție care conține fluor, un mineral natural despre care se știe că întărește smalțul și reduce riscul aparitiei cariilor la copii și adulți. Potrivit Asociației Americane de Stomatologie (American Dental Association – ADA), fluorul nu numai că întărește smalțul dentar împotriva atacurilor acide, dar poate remineraliza leziunile incipiente ale cariilor dentare. Placa bacteriană conține acizi care conduc la pierderea mineralelor de la nivelul dinților și pot cauza carii în timp. Dietele bogate în zahăr cresc această cantitate de acid.

 

Când apa de gură cu fluor ajunge pe dinți, fluorul este absorbit în smalț și remineralizează și completează calciul și fosforul pierdut, care mențin dinții puternici. Apa de gură cu fluor este disponibilă atât pe bază de prescripție medicală, cât și fără, iar cea mai frecventă formulă pentru uz zilnic conține fluorură de sodiu.

Cine ar trebui să folosească o apă de gură cu fluor?

 

Apele de gură cu fluor sunt sigure și eficiente pentru utilizarea zilnică de către oricine dorește protecție suplimentară pentru zâmbetul său, dar ar putea fi benefice în special pentru persoanele cu risc crescut de apariție a cariilor. Copiii sub vârsta de 6 ani nu trebuie să folosească apă de gură cu fluor din cauza riscului de ingerare, iar copiii sub vârsta de 12 ani trebuie supravegheați îndeaproape în timpul utilizării. Există mai multe condiții sau circumstanțe care v-ar putea face mai susceptibili la carii dentare. Dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele situații, ați putea lua în considerare să discutați cu medicul stomatolog despre adăugarea unei ape de gură cu fluor la rutina de igienă orală.

Gura uscată

 

Saliva este un agent natural de curățare a dinților între periaje, deoarece spală particulele alimentare de pe dinți și neutralizează acizii produși de bacterii care cauzează carii. De asemenea, conține calciu, fosfor și alte componente importante care ajută zilnic la remineralizarea dinților. Deshidratarea sau uscăciunea gurii vă expune unui risc mai mare de a dezvolta carii. Gura uscată poate fi cauzată de multe medicamente sau afecțiuni medicale și cercetările arată că aproximativ 22% din populație suferă de gură uscată, cu incidență mai mare în rândul vârstnicilor. Adăugarea unei ape de gură cu fluor la rutina de îngrijire poate ajuta la menținerea dinților curați în timpul zilei, ajutând la prevenirea cariilor, menținând gura umedă și protejându-ți dinții.

Retracția gingivală

 

După acumularea plăcii bacteriene pe dinți și suprafețele gingivale adiacente, gingiile se pot inflama și pot sângera cu ușurință. De asemenea, pot începe să se retragă, expunând o parte din suprafața rădăcinii dintelui. Deoarece această suprafață a rădăcinii nu este la fel de puternică ca smalțul, sunteți mai susceptibil(ă) la dezvoltarea cariilor radiculare. Tratarea bolilor gingivale reduce, de asemenea, inflamația, care poate determina contracția gingiilor și poate expune parțial suprafețele radiculare. La alți pacienți care nu suferă de boala parodontala, rădăcinile pot fi expuse din cauza periajului prea puternic al dinților și al gingiilor, așa că nu uitați să folosiți întotdeauna o periuță de dinți cu peri moi. În funcție de severitatea retracției gingivale, medicul stomatolog vă poate recomanda mai multe forme de protecție cu fluor, inclusiv apa de gură eliberată cu sau fără prescripție medicală.

Aparatele dentare

 

Aparatele dentare metalice creează multe locuri propice în care se pot ascunde alimentele și bacteriile, crescând riscul de apariție a cariilor. O combinație de placa bacteriana și zaharuri poate crea zone de demineralizare, care produc pete albe vizibile atunci când este îndepărtat aparatul dentar, care nu sunt plăcute din punct de vedere estetic. Aceste pete se pot transforma sau nu în carii dentare avansate. Uneori, medicii ortodonți prescriu o apă de gură cu fluor pentru a limita demineralizarea sau leziunile sub formă de pete albe cretoase.

Obturații dentare, coroane și punți dentare

 

Dacă aveți antecedente de carii, medicul stomatolog vă poate sugera protecție suplimentară prin utilizarea unei ape de gură cu fluor după fiecare obturatie. Lucrările stomatologice complexe, cum ar fi coroanele și punțile, creează locuri perfecte pentru ca bacteriile să inițieze procesul dezvoltării cariei dentare. Prin utilizarea regulată a fluorului, procesul poate fi stopat înainte să înceapă să se dezvolte o carie, permițând smaltului să se remineralizeze. O apă de gură cu fluor oferă protecție suplimentară față de periajul de două ori pe zi.

Cum se folosește o apă de gură cu fluor

 

Când utilizați o apă de gură cu fluor eliberată pe bază de rețetă, respectați întotdeauna instrucțiunile, inclusiv doza, frecvența și timpul păstrării în cavitatea bucală.

 

Pentru produsele eliberate fără rețetă, asigurați-vă că citiți instrucțiunile de pe etichetă. Unii producători recomandă utilizarea produsului fie înainte, fie după periaj, pentru a maximiza eficacitatea. Pentru a profita de beneficiile fluorului, clătiți în conformitate cu instrucțiunile de utilizare la culcare pentru rezultate optime.

 

Apa de gură cu fluor le poate aduce beneficii persoanelor predispuse la carii, dar este important să rețineți că este doar un instrument din trusa pentru igienă orală. Combinați utilizarea apei de gură cu fluor cu periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare o dată pe zi pentru a ajuta la prevenirea cariilor și a formării plăcii bacteriene și pentru a vă menține zâmbetul sănătos.

Mai multe articole