Veți citi acest articol în mai puțin de 5 minute
Cuprins
- De ce trebuie să ne spălăm pe dinți?
- Cât de des trebuie să ne spălăm pe dinți?
- Pot să mă spăl pe dinți o dată pe zi?
- În ce momente ale zilei ar trebui să mă spăl pe dinți?
- Trebuie să mă spăl pe dinți înainte sau după masă?
- Este apa de gură o modalitate eficientă de spălare a dinților?
- Cum trebuie să vă spălați pe dinți?
- Care sunt avantajele spălatului pe dinți?
Unii oameni se întreabă cât de des trebuie să se spele pe dinți pentru a preveni cariile și a avea un zâmbet frumos. O altă întrebare frecvent întâlnită este dacă este necesar să ne spălăm după fiecare masă, sau dacă o dată pe zi este suficient. Când trebuie să ne spălăm pe dinți și cât de des? Citiți în continuare pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, precum și câteva sfaturi despre cum trebuie să ne spălăm corect pe dinți, pentru a avea un zâmbet frumos.
De ce trebuie să ne spălăm pe dinți?
Periajul dentar folosind o pastă de dinți cu fluor este unul dintre cele mai bune obiceiuri (pe lângă folosirea aței dentare) pe care le puteți adopta pentru menținerea sănătății orale și pentru prevenirea apariției cariilor. Periajul dentar elimină placa dentară care se acumulează pe dinți și care, dacă nu este îndepărtată, conduce la apariția cariilor. Dacă rămân pe dinți, bacteriile din placa dentară formează acizi care distrug smalțul și provoacă apariția cariilor și a bolilor gingivale.
Cât de des trebuie să ne spălăm pe dinți?
O modalitate simplă de a ne aminti cât de des trebuie să ne spălăm pe dinți este regula doi și doi. Periați-vă dinții de două ori pe zi timp de două minute. American Dental Association (ADA) recomandă ca de fiecare dată când vă spălați pe dinți să periați toate suprafețele dinților, inclusiv zonele interioare și exterioare ale dinților, precum și suprafețele de masticație. În funcție de dietă, este posibil să fie necesar să vă spălați mai des pe dinți. În cazul în care consumați mai multe alimente cariogene (care provoacă apariția cariilor), cum ar fi cele bogate în carbohidrați sau zahăr, vă recomandăm să vă spălați mai des pe dinți cu o periuță moale.
În ce momente ale zilei ar trebui să mă spăl pe dinți?
Medicii stomatologi recomandă efectuarea periajului dentar o dată înainte de culcare și cel puțin o dată în alt moment al zilei, pentru a vă asigura o bună igienă oro-dentară. Vă recomandăm să întrebați medicul stomatolog cât de des trebuie să vă spălați dumneavoastră pe dinți, deoarece frecvența periajului dentar depinde de cât de sensibili sunt dinții dumneavoastră la apariția cariilor. Medicul stomatolog vă poate recomanda să vă spălați pe dinți chiar mai mult de două ori pe zi.
Trebuie să mă spăl pe dinți înainte sau după masă?
Acest lucru poate depinde în funcție de ceea ce mâncați. În cazul în care consumați mâncăruri și băuturi acide sau dulci, vă recomandăm să vă spălați pe dinți înainte de a vă așeza la masă, pentru a proteja smalțul în fața atacului acid. Micul dejun, care include de obicei suc, cafea și fructe, este o masă la care servim adesea mâncăruri acide. În cazul în care consumați alimente bogate în carbohidrați și zahăr, cel mai bine este să vă asigurați că nu rămân resturi alimentare între dinți. După ce ați terminat de mâncat, clătiți gura cu un pahar cu apă, pentru a îndepărta toate resturile alimentare aflate în gură sau mestecați gumă de mestecat fără zahăr timp de 5 minute. Astfel veți reduce riscul apariției unor problemele dentare.
Este apa de gură o modalitate eficientă de spălare a dinților?
Deși apa de gură sau soluțiile fluorurate pot fi de folos dacă sunt adăugate la rutina zilnică de îngrijire a cavității bucale, nu ar trebui să înlocuiască spălatul pe dinți. Periajul dentar cu pastă de dinți care conține fluor este cea mai eficientă modalitate de curățare a dinților, deoarece îndepărtează resturile de mâncare și acumulările de placă bacteriană.
Acum știți cât de des și când trebuie să vă spălați, pentru a preveni apariția cariilor și a afecțiunilor gingivale. Medicii stomatologi oferă și alte recomandări, pentru a vă asigura că vă spălați corect pe dinți. Iată câteva dintre ele:
- Spălați-vă cu pastă de dinți cu fluor, de două ori pe zi – cu toate acestea, majoritatea oamenilor se spală în medie 45 de secunde, timp insuficient pentru a curăța toate suprafețele dinților.
- Nu utilizați apă de gură imediat după periajul dentar - acest lucru va îndepărta fluorul din pasta de dinți (chiar dacă apa de gură conține fluor, cea din pasta de dinți protejează mai bine dinții).
- Aveți grijă să nu vă spălați pe dinți după ce ați consumat alimente acide (de exemplu, sucuri de fructe, cafea, vin, produse pe bază de roșii) - acum smalțul este cel mai vulnerabil la deteriorarea prin abraziune. Spălați-vă înainte de masă sau așteptați câteva ore după finalizarea mesei.
- După efectuarea periajului dentar, scuipați și nu clătiți cu apă - astfel, fluorul din pasta de dinți este eficient mai mult timp și vă protejează mai bine dinții.
- Curățați spațiile dintre dinți - folosiți ață dentară sau periuțe interdentare pentru a elimina mâncarea și bacteriile dintre dinți, pe care periajul s-ar putea să nu le îndepărteze.
- Adoptați o dietă sănătoasă – reducerea consumului de zahăr și de carbohidrați simpli poate fi benefică pentru starea de sănătate generală și a cavității bucale.
Cum trebuie să vă spălați pe dinți?
Înclinați peria de dinți la un unghi de 45° față de marginea gingiei și efectuați mișcări ușoare de răsucire a periuței pe suprafețele interioare și exterioare ale dinților. Pentru suprafețele de masticație, utilizați o mișcare ușoară înainte-înapoi. Scuipați numai după ce terminați și nu clătiți, pentru a maximiza beneficiile fluorului din pasta de dinți. Întregul proces trebuie să dureze cel puțin 2 minute.
Care sunt avantajele spălatului pe dinți?
Pe lângă îndepărtarea plăcii bacteriene, există numeroase avantaje dacă respectați recomandările generale privind efectuarea periajului dentar. Acestea includ:
- Gingii sănătoase - pe lângă îndepărtarea plăcii bacteriene, periajul dentar stimulează gingiile, pentru a le menține sănătoase și pentru a preveni apariția bolilor gingivale (care în timp pot conduce la pierderea dinților).
- Încredere - având dinții curați, vă mențineți respirația proaspătă și zâmbetul strălucitor, pentru un plus de încredere atunci când interacționați cu altcineva.
- Eliminarea bacteriilor - periajul dentar elimină biofilmul (placa bacteriană), care conține bacterii și acizi ce provoacă respirație urât mirositoare, carii dentare, boli gingivale și care pot duce la probleme generale de sănătate.
- Prevenirea bolilor - dacă nu sunt eliminate, bacteriile despre care am discutat pot provoca și alte probleme de sănătate. Conform American Dental Hygienists' Association (ADHA), igiena orală necorespunzătoare a fost asociată cu bolile cardiovasculare, complicații asociate diabetului, precum și afecțiunilor respiratorii.
Dacă aveți întrebări suplimentare despre cum să vă mențineți starea de sănătate orală, vă recomandăm să consultați medicul stomatolog. Respectați regula 2 x timp de 2 minute privind periajul dentar și nu uitați să utilizați ața dentară, pentru a vă menține un zâmbet frumos pentru o perioadă cât mai lungă de timp.