Cum recunoaștem o carie dentară?

Vă întrebați dacă durerea sau o oarecare sensibilitate pe care o simțiți poate însemna că aveți o carie? Potrivit Centrului de Prevenire și Control al Bolilor, 90% dintre adulții din SUA au avut o carie, deci este o problemă destul de frecventă. Dacă sunteți unul dintre puținii norocoși care nu au avut niciodată carii, probabil că sunteți curios cum se manifestă aceasta. Răspunsul depinde de stadiul cariei. Citiți mai departe pentru a afla cum se manifestă cariile și ce ar trebui să faceți dacă începeți să simțiți durere.

Cum vă dați seama dacă aveți o carie?

 

Formarea cariilor dentare începe atunci când bacteriile din placa dentară se hrănesc cu zaharurile/carbohidrații din alimentele pe care le consumați și eliberează acid. Atunci când nu este neutralizat suficient de repede, acest acid este suficient de puternic pentru a afecta smalțul dintelui. Deoarece nu există nervi în smalț, probabil că nu veți simți formarea cariei dentare în stadiile incipiente ale acesteia, dar puteți merge la control periodic ca medicul stomatolog să detecteze orice modificare apărută cât mai devreme. Odată ce caria avansează către țesuturile mai puțin dure din interiorul dintelui, unde se află stratul numit dentina și nervii, este posibil să observați aceste semne ale unei leziuni carioase:

  • Durere sau sensibilitate dentară (atenție, a nu se confunda cu dinții sensibili care nu au carii). Dentina conține tubuli microscopici umpluți cu terminații nervoase minuscule. Când această zonă este expusă, dinții pot deveni deosebit de dureroși la contactul cu alimente și băuturi fierbinți, reci, acide și lipicioase. De asemenea, o carie poate provoca o durere de dinți sau durere ascuțită atunci când mușcați.
  • Cavități sau distrugeri pe dinți. Când smalțul începe să se carieze, este posibil să simțiți o zonă aspră pe dinte când atingeți cu limba. De asemenea, în aceste leziuni poate pătrunde mâncare și, în funcție de dimensiunea cariei, puteți chiar să observați cu ochiul liber aceste lucruri.
  • Pete negre, maro sau albe. Uneori, alimentele sau băuturile pe care le consumați pot cauza pete colorate pe suprafața dintelui. Petele simple pot fi confundate cu cariile, ce pot apărea și sub formă de pete albe, maro sau negre pe dinți. Atunci când acidul produs de bacterii provoacă pentru prima dată demineralizarea smalțului dentar, zona afectată poate apărea ca o pată albă, care poate fi vindecată prin tratamente locale cu fluor în cabinetul dentar. În timp și fără tratament, caria se va transforma din pată de demineralizare în cavitate, caz în care trebuie folosită freza în cabinet pentru curățare și apoi obturată (plombată).

Cum se tratează durerea provocată de cariile dentare

 

Dacă bănuiți că aveți o carie, ar trebui să faceți imediat o programare la medicul stomatolog. Cariile pot fi prevenite în fazele incipiente, iar în fazele mai avansate, în momentul în care simțiți disconfort sau durere, pot fi tratate de un medic stomatolog. În cadrul etapelor de tratament, va fi efectuată o radiografie pentru a determina amploarea cariilor. În funcție de severitatea cariei, este posibil să aveți nevoie de o obturație (plombă). Cariile foarte severe pot necesita înlocuirea părții distruse a dintelui cu o coroană, poate fi nevoie de efectuarea unei obturații de canal sau chiar de extracția dintelui în cazuri foarte grave.

 

Dacă nu puteți consulta imediat medicul stomatolog, clătiți pentru a curăța resturile alimentare cantonate la nivelul cariei dentare și curățați dinții cât de bine posibil cu periuța moale și pastă de dinți. Evitați clătirea cu apă fierbinte sau rece, deoarece temperaturile extreme pot agrava durerea asociată cariilor. Luați un analgezic eliberat fără rețetă. Analgezicele eliberate fără rețetă, cum ar fi ibuprofenul și acetaminofenul (paracetamolul), pot ameliora temporar durerea asociată cariilor, dar consultați-vă medicul pentru a determina dacă vă recomandă să le utilizați.

 

Chiar dacă nu sunteți sigur(ă) dacă aveți carii dentare, igienizarea profesională regulată (detartraj și periaj profesional) și vizitele la cabinetul stomatologic pentru control sunt importante. Medicul stomatolog poate aplica un tratament cu fluor pentru a întări dinții și a reversa stadiile incipiente ale cariilor (atunci când sunt doar pete albe). De asemenea, specialiștii vă pot oferi sfaturi despre metodele optime de a vă spăla pe dinți și vă pot spune ce alimente cresc riscul de apariție a cariilor. Când vine vorba de carii, prevenția este mult mai ușoară decât tratarea problemei avansate.

Mai multe articole