Care este cauza apariției cariilor dentare și cum pot fi ele prevenite?

Veți citi acest articol în mai puțin de 4,5 minute

Cariile dentare apar ca niște cavități în dinte. Pe măsură ce progresează, se pot extinde, eventual, până la nerv, cauzând infecții severe, durere extremă și chiar pierderea dintelui. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, caria dentară este una dintre cele mai răspândite afecțiuni din lume, deși poate fi prevenită în totalitate prin intermediul unei îngrijiri oro-dentare corecte și prin controale stomatologice periodice. Aflați cum apar cariile dentare și cum puteți preveni apariția acestora.

Cum apar cariile dentare?

 

Alianța pentru un Viitor Fără Carii (ACFF) explică cum acumularea excesivă de placă bacteriană duce la apariția cariilor dentare. Placa bacteriană este o substanță lipicioasă care se acumulează continuu pe dinți. Aceasta duce la apariția unor acizi prin descompunerea zaharurilor din alimentație, care atacă smalțul dinților și elimină mineralele naturale ale dinților („demineralizare”). Într-o situație ideală, după masă, saliva neutralizează acidul și restabilește conținutul de minerale al smalțului („remineralizare”). Periajul dentar și folosirea aței dentare îndepărtează placa înainte ca aceasta să devină dăunătoare. Cu toate acestea, adesea nu se întâmplă astfel.

 

O igienă orală necorespunzătoare favorizează, în timp, acumularea plăcii bacteriene, ducând la o acțiune mai severă a acizilor asupra dinților. Gustările frecvente înseamnă că dinții vor fi atacați pentru un timp mai îndelungat. Și nu în ultimul rând, se supraadaugă și faptul că saliva nu mai poate remineraliza suficient de rapid dinții, urmarea fiind „pierderea efectivă” a mineralelor din smalțul dentar.

 

Această pierdere de minerale conduce la distrugerea dintelui din interior. Prin urmare, cariile pot fi dificil de identificat în stadii timpurii. Medicul stomatolog poate folosi o lampă specială pentru a detecta prezența cariei într-un stadiu incipient, evidențiată ca niște pete albe.

 

Cariile dentare se formează, de obicei, printr-un proces foarte lent. În stadiile incipiente, tratarea sau eliminarea acestora este posibilă, dacă se intervine înainte de apariția unei cavități în dinte (lipsă de substanță). După diagnostic, medicul stomatolog vă poate recomanda o pastă de dinți cu conținut mare de fluor, apă de gură și tratamente profesionale, aplicate în cabinetul stomatologic, pe bază de lacuri cu concentrație mare de fluor, care pot ajuta la remineralizarea și la întărirea smalțului dintelui. Cu toate acestea, dacă nu mergeți cu regularitate la medicul stomatolog sau la igienistul dentar, micile leziuni sau petele albe pot fi trecute ușor cu vederea și astfel pot evolua spre o afectare mai gravă.

 

Atunci când cariile incipiente nu sunt tratate, alterarea structurii dentare continuă. Într-un final, structura dintelui este atât de afectată încât suprafața dintelui se fracturează și apare o cavitate în dinte. După apariția cavității, tratamentul descris anterior prin instituirea unei igiene orale corecte și folosirea unor substanțe mineralizante nu vor mai fi de folos. Din acest punct, singura soluție este tratamentul specific al cariei dentare efectuat în cabinetul stomatologic.

Alți factori de risc pentru apariția cariilor dentare

 

În timp ce dieta bogată în zahăr și gustările frecvente sunt factorii de risc cel mai frecvent întâlniți pentru apariția cariilor dentare, nu înseamnă că nu există și alții. Unele probleme medicale pot crește riscul de apariție a cariilor, cum ar fi:

  • Gura uscată – în mod normal, saliva asigură autocurățarea dinților prin îndepărtarea plăcii bacteriene și neutralizarea acizilor proveniți din alimentație. Din păcate, atunci când aveți gura uscată (xerostomie), din cauza medicației sau a unei afecțiuni medicale, acest efect protectiv al salivei nu se mai realizează.
  • Afectarea funcțiilor motorii - Orice afecțiune care afectează mobilitatea și/sau abilitățile motorii, cum ar fi, de exemplu, artrita, poate face dificilă efectuarea unui periaj dentar eficient.

Cum se tratează cariile?

 

După apariția unei carii, tratamentul depinde de extinderea și gravitatea sa. Pentru cavitățile mai mici, medicul stomatolog poate îndepărta țesutul cariat, ulterior înlocuind structură dentară pierdută cu un material special de obturație. În cazul în care caria s-a extins până la nivelul pulpei și al nervului dentar, medicul stomatolog vă poate recomanda un tratament de canal (endodontic). Acesta implică eliminarea pulpei și a nervului, curățarea dintelui și apoi obturarea lui. În cazurile mai grave, atunci când dintele nu mai poate fi salvat, se recomandă extracția dentară. Este important de reținut că este de preferat să nu ajungeți la opțiunile de tratament detaliate mai sus. De asemenea, este recomandat să vă păstrați dinții naturali cât mai mult posibil. Pentru a evita nevoia unor tratamente stomatologice mai complexe, cel mai bine este să preveniți apariția cariilor dentare sau să le tratați într-un stadiu incipient.

Cum pot fi prevenite cariile dentare

 

Din momentul apariției unei cavități la nivelul dintelui, această pierdere de structură dentară poate fi doar „reparată”. Cu toate acestea, puteți preveni apariția cariei dentare. Alianța pentru un Viitor Fără Carii (ACFF) recomandă următoarele măsuri pentru prevenirea apariției cariilor:

  • Dietă sănătoasă: Evitați gustările dulci frecvente dintre mese - dinții și întregul organism se bucură atunci când urmați o dietă echilibrată.
  • Îngrijire dentară: Ca regulă generală, periați-vă dinții sistematic, pe toate suprafețele dentare, cu o periuță de dinți și pastă, timp de două minute, de cel puțin două ori pe zi, pentru a vă asigura că ați eliminat placa bacteriană. Curățați spațiile dintre dinți cu ață dentară sau cu o periuță interdentară. Întăriți-vă zilnic smalțul dentar prin aplicații de fluor - de exemplu, utilizați o pastă de dinți cu conținut de fluor.
  • Vizite stomatologice: Mergeți la consultații la medicul stomatolog de minim două ori pe an și realizați igienizări profesionale regulate ale dinților.

 

Îmbunătățirea obiceiurilor și a comportamentelor legate de sănătate orală, cum ar fi reducerea consumului frecvent de gustări și de alimente dulci, poate dura. Între timp, pentru a vă proteja dinții, medicul stomatolog vă poate recomanda să folosiți mai mult fluor. Prin urmare, vă poate recomanda o pastă de dinți sau o apă de gură cu fluor, geluri de fluorizare sau aplicații regulate de lacuri cu fluor în cabinetul stomatologic. De asemenea, mestecarea unei gume fără zahăr după masă, timp de 5 minute, poate stimula salivația, ajutând la neutralizarea acidului și la remineralizare.

 

Controalele regulate la medicul stomatolog sunt și ele o condiție importantă pentru prevenirea cu succes a cariilor dentare. Cu cât este detectată mai devreme o carie, cu atât rezultatul tratamentului va fi mai bun. Dumneavoastră puteți observa apariția cariei, dar doar medicul stomatolog poate identifica și trata caria înainte de apariția complicațiilor. Dacă nu ați mai fost de ceva vreme la o consultație stomatologică, este timpul să vă faceți o programare!

Mai multe articole