Tratamente cu fluor în cabinetul stomatologic

Veți citi acest articol în mai puțin de 2,5 minute

Cum ar fi dacă, în loc să mergeți la cabinetul stomatologic pentru a înfrunta freza, ați merge pentru un tratament rapid și nedureros care ajută la prevenirea cariilor? Sună grozav, nu? Adresați-vă medicului stomatolog pentru un tratament cu fluor care ajută la protejarea și remineralizarea smalțului dentar, contribuind la reducerea riscului de apariție a cariilor. Un motiv bun să zâmbiți! Aflați mai multe despre fluor și despre beneficiile pe care vi le pot aduce aceste tratamente.

Ce este fluorul?

 

Fluorul este un mineral natural care ajută la reconstrucția smalțului dentar și la combaterea semnelor timpurii ale cariilor dentare. Corpul dumneavoastră preia fluor în două moduri: sistemic (pe cale orala) și topic (local aplicat pe dinți de medicul stomatolog sau de noi acasă prin pastele de dinți și apele de gură). Fluorul sistemic este înghițit, inclusiv sub formă de apă fluorurată (cea mai mare parte a apei de la robinet) și sub formă de suplimente alimentare cu fluor, pastile sau alimente fluorizate. Fluorul topic se aplică direct pe dinți prin pastă de dinți, apă de gură și tratamente în cabinetul stomatologic.

Beneficiile tratamentelor cu fluor

 

Un articol publicat de NPR a scos în evidență că fluorul ajută la remineralizarea smalțului dentar slăbit prin completarea ionilor de calciu și fosfat pierduți, minerale prezente în mod natural în salivă. De asemenea, aceste minerale fac dinții mai rezistenți la carii și pe viitor.

 

Tratamentele cu fluor aplicate de un medic stomatolog sunt deosebit de benefice pentru persoanele cu un risc mai mare de a dezvolta carii dentare. Dacă aveți sindrom de gură uscată, smalț precar, o sănătate orală precară sau dacă aveți coroane dentare, întrebați-vă medicul stomatolog dacă aplicarea unui lac cu fluor ar ajuta la protejarea dinților.

Tratamente cu fluor pentru copii

 

Conform Stanford Children's Health, copiii pot primi tratamente cu fluor la stomatolog de la apariția primului dinte, sub formă de lacuri, forma cea mai sigură.

 

Lacul aplicat de stomatolog este sigur pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare la copii. Fluorul ingerat este aproape inexistent.

 

Pastele de dinți pentru copii cu 1000 ppm sunt recomandate de Academia Europeană de Stomatologie Pediatrică de la apariția primului dinte – in cantitate cât un bob de orez pe periuță până la vârsta de 3 ani si în cantitate cât un bob de mazăre între 3 și 6 ani.

 

După vârsta de 6 ani sunt recomandate pastele de dinți cu concentrație de 1450 ppm.

 

În cazul pacienților cu predispoziție la apariția cariilor dentare, se pot folosi si paste de dinți cu concentrații mai mari de fluor (2800 ppm, 5000 ppm).

În ce constau tratamentele cu fluor?

 

Tratamentele profesionale cu fluor durează de obicei doar câteva minute. Fluorul poate fi aplicat sub formă de gel, spumă sau lac. Se poate aplica cu un tampon sau o pensulă sau se poate aplica într-o gutieră care se ține în gură câteva minute.

 

După aplicarea tratamentului, nu mâncați și nu beți timp de cel puțin 30 de minute pentru a le permite dinților să absoarbă fluorul și să ajute la repararea zonelor microscopice de cariere.

 

În funcție de sănătatea dumneavoastră orală, medicul stomatolog vă poate recomanda tratamente cu fluor la fiecare 6-12 luni. Dacă aveți un risc mai mare de a dezvolta carii, medicul stomatolog vă poate recomanda și alte măsuri preventive, cum ar fi apa de gură cu fluor,gelurile cu fluor eliberate fără rețetă sau o apă de gură antibacteriană.

 

Întrebați-vă medicul stomatolog despre beneficiile tratamentelor cu fluor și respectați-vă rutina de igienă dentară zilnică. Ambele sunt metode excelente de a vă păstra zâmbetul puternic și sănătos.

Mai multe articole