Cariile – Fluorul îi poate ajuta pe adulți?

Poate ați auzit că fluorul este important pentru copii în etapa dezvoltării dinților. Știați însă că este la fel de important și pentru dumneavoastră? Utilizarea fluorului poate fi benefică atât pentru copii, cât și pentru adulți. Puteți consulta surse oficiale de informare, cum ar fi Asociația Americană de Stomatologie/American Dental Association, care susține că aplicarea locala a fluorului este acțiunea profilactică cel mai bine documentată științific împotriva cariilor dentare.

 

Indiferent de nivelul de risc, cu excepția cazului în care medicul stomatolog recomandă altfel, adulții ar trebui să utilizeze pastă de dinți cu fluor. Deoarece unii adulți prezintă un risc mai mare de apariție a cariilor decât alții, ar putea fi nevoie să utilizeze mai multe produse cu fluor. Iată câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre utilizarea fluorului, în special la adulți.

Care sunt diferitele tipuri de tratament cu fluor?

 

Puteți beneficia de un tratament cu fluor în cabinetul stomatologic sau îl puteți aplica singur(ă) acasă. Dacă apelați la medicul stomatolog, este o procedură simplă și relativ rapidă. Medicul stomatolog se asigură de izolarea dintilor și aplicarea cu o pensulă a gelului cu fluor pe suprafața dinților sau aplicându-l într-o gutieră care se poartă câteva minute. Veți primi indicații să nu înghițiți în timpul procedurii; în general, este foarte ușor să faceți asta. Tratamentul cu fluor este disponibil în multe arome și este foarte ușor de tolerat. Planificați-vă ziua în consecință; nu vreți să vi se facă foame în timpul procedurii de fluorizare.

 

Tratamentele cu fluor pentru adulți cu aplicare la domiciliu, în principal cele pe bază de gel, sunt disponibile doar cu prescriptie medicala, în funcție de nevoile individuale, riscul de carii dentare și nivelul de fluorizare a apei. Aceste tratamente sunt de obicei geluri cu prescriptie medicala care se aplică pe dinți prin periaj. Medicul stomatolog vă poate recomanda aceste tratamente în funcție de nevoile dumneavoastră individuale și de riscul de a dezvolta carii dentare. Acesta vă poate oferi informatii specifice privind tratamentul pe care îl veți primi. Medicul stomatolog va încerca să simplifice procedura de urmat acasă.

Utilizarea fluorului poate fi benefică pentru adulți?

 

Da, desigur! Este o concepție greșită comună că fluorul funcționează în principal prin întărirea dinților în faza lor de dezvoltare sau că este indicat doar copiilor. Avem vești bune! Studiile actuale arată că fluorul aplicat local (de exemplu, prezent în pasta de dinți, apa de gură și în tratamentele topice cu fluor), ajută la prevenirea formării cariilor dentare la persoanele de toate vârstele. Fluorul poate fi benefic pentru persoanele vârstnice, deoarece acestea se confruntă uneori cu uscăciunea gurii, cunoscută sub numele de xerostomie. Xerostomia este adesea o reacție adversă la medicamente, iar producția de salivă scade în mod natural pe măsură ce îmbătrânim. Saliva remineralizează dinții și oferă protecție împotriva cariilor.

Cum aflu dacă am nevoie de un tratament cu fluor suplimentar?

 

Dacă beți apă cu o concentrație sănătoasă de fluor, periajul regulat cu o pastă de dinți cu fluor este considerat suficient pentru majoritatea adulților cu dinți sănătoși. Puteți afla dacă apa pe care o beți este fluorizată sunând la autoritatea locală de distribuție a apei sau analizând apa dacă provine dintr-un puț privat.

 

1. Luați medicamente care provoacă uscăciunea gurii? Suferiți de o afecțiune care cauzează uscăciunea gurii?

 

Mulți adulți iau medicamente care au ca reacție adversă frecventă gura uscată. Acestea includ antihistaminice și unele medicamente pentru alergii, anxietate și hipertensiune arterială.

 

Gura uscată poate fi cauzată și de unele afecțiuni. Cele mai notabile sunt sindromul Sjögren și diabetul zaharat.

 

Dacă aveți gura uscată, încercați să utilizați o apă de gură cu fluor. Vă poate ajuta să vă umeziți gura și să vă protejați dinții. De asemenea, puteți cumpăra substituenți de salivă de la farmacie. Mulți oameni îi folosesc pentru a compensa lipsa de salivă. Dropsurile și guma de mestecat fără zahar, în special cele care conțin xylitol, pot stimula producția de salivă. Acest carbohidrat natural ajută la protejarea dinților de carii, deoarece bacteriile nu se pot hrăni cu xylitol.

 

2. Vă confruntați cu retracție gingivală? Este expusă o suprafață mai mare a dinților? Sau stomatologul dumneavoastră v-a spus că aveți boală parodontală?

 

Până la vârsta adultă, trebuie să luați în considerare că este posibil să aveți deja o formă de boală parodontală. Aceasta este o afecțiune, care poate provoca retragerea gingivală și pierderea osoasă din jurul dinților, expunând o suprafață mai mare a acestora. Retracția gingivală oferă bacteriilor mai mult spațiu în care pot pătrunde, expunându-vă astfel riscului de a dezvolta carii radiculare. Dacă observați mai mult spațiu între dinți, sângerări gingivale sau mobilitate dentară, adresați-vă medicului stomatolog.

 

Pentru a vă proteja rădăcinile dinților, medicul stomatolog vă poate aplica pe ele un lac sau un gel cu fluor. De asemenea, puteți utiliza o apă de gură cu fluor sau un gel cu fluor cu prescriptie medicala pentru a obține o cantitate mai mare de fluor pe suprafața dinților și a rădăcinilor. Retractia gingivala poate expune rădăcinile dinților, ceea ce va poate predispune la carii datorită rezistenței mecanice mai reduse ale cementului și a dentinei radiculare.

 

3. Ați avut nevoie de obturatii dentare în ultimul an?

 

Dacă aveți antecedente de carii dentare, riscul de a dezvolta și altele este mai mare. Dacă obișnuiați să mâncați alimente cu zahăr, adoptarea unei diete sănătoase și un program corect de igienă orală poate contribui la scăderea riscului apariției cariilor dentare. Utilizarea fluorului ar trebui să fie o parte esențială a rutinei zilnice de îngrijire orală.

 

4. Aveți coroane sau punți dentare?

 

Coroanele dentare nu exclud apariția cariilor. Atâta timp cât rămâne un fragment din dintele natural, acesta ar putea fi în pericol. Marginile obturațiilor sau ale coroanelor pot fi medii propice pentru bacteriile care cauzează carii. Fluorul poate ajuta la protejarea dintelui de carii. În unele cazuri, poate încetini procesul cariei dentare și îi permite dintelui să se remineralizeze.

 

5. Purtați aparat dentar?

 

Aparatele dentare îngreunează de obicei curățarea tuturor zonelor dentare. Acestea formează spații în care poate intra mâncare. Placa bacteriană ce se formează în consecință conține pot cauza carii dentare. Medicul dumneavoastră stomatolog vă poate recomanda o apă de gură sau un gel cu fluor. Utilizarea zilnică a apei de gură sau a gelului ajută la protejarea dinților împotriva cariilor. De asemenea, utilizarea aței dentare și periajul gingivo-dentar sunt de ajutor.

 

6. Vi se administrează sau vi s-a administrat radioterapie la nivelul capului și gâtului?

 

Potrivit Societății Americane de Oncologie Clinică/American Society of Clinical Oncology, adulții care primesc acest tip de terapie pot manifesta reacții adverse care afectează sanatatea orală, dentară și glandele salivare. Pot apărea reacții adverse dentare și orale, dar, din fericire, medicul stomatolog vă poate ajuta să ameliorați o parte dintre aceste reacții.

 

Dacă radioterapia provoacă uscăciunea gurii, atunci folosirea unor cantități generoase de apă de gură cu fluor poate ajuta la prevenirea cariilor. Medicul dumneavoastră stomatolog vă poate recomanda doze mai mari de fluor, pentru care poate fi nevoie de prescripție medicală. În unele cazuri, medicul stomatolog folosește o gutieră personalizată în care se adaugă gel cu fluor. Țineți această gutieră aplicată pe dinți cât timp v-a recomandat medicul stomatolog pentru a asigura un contact mai prelungit cu fluorul. După aplicarea fluorului, nu trebuie să vă clătiți gura timp de 30 de minute. De asemenea, ar trebui să mergeți la stomatolog la fiecare 2 până la 3 luni sau conform recomandărilor.

Sfaturi

 

Discutați cu medicul stomatolog pentru a determina riscul de apariție a cariilor dentare. Puteți reduce acest risc în mai multe moduri:

  • Reduceți gustările frecvente, în special carbohidrații
  • Utilizați pastă de dinți și apă de gură cu fluor pentru a întări dinții
  • Periați dinții de două ori pe zi și folosiți ață dentară zilnic
  • Folosiți o pastă de dinți și apă de gură antimicrobiană dacă aveți afecțiuni gingivale
  • Mestecați gumă fără zahăr sau folosiți dropsuri cu xylitol.

 

O dietă sănătoasă, o igienă orală bună și vizitele regulate la cabinetul stomatologic vă pot ajuta dinții pe măsură ce îmbătrâniți. Folosirea fluorului și bunele practici de igienă orală pot contribui la sănătatea dinților pe măsură ce îmbătrâniți.

Mai multe articole