Veți citi acest articol în mai puțin de 2 minute
Utilizarea corectă a aței dentare ajută la eliminarea plăcii bacteriene și a reziduurilor alimentare din zonele dificil de accesat doar cu periuța de dinți, cum ar fi zonele de sub marginea gingiei și din spațiile interdentare. Deoarece placa bacteriană din spațiile interdentare poate provoca apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale, Asociația Internațională de Stomatologie Pediatrică (IAPD) recomandă încă de la cele mai fragede vârste folosirea aței dentare.
Cum utilizați ața dentară?
Pentru a maximiza eficiența utilizării aței dentare, consultați echipa cabinetului stomatologic sau utilizați tehnica prezentată în acest material.
Conform American Dental Association (ADA), 40 - 45 cm de ață dentară sunt suficienți pentru curățarea tuturor dinților. Înfășurați un capăt de 2 - 3 ori în jurul unui deget arătător și celălalt capăt în jurul celuilalt deget arătător, și cu ajutorul degetelor mari întinse fixați ața dentară.
Introduceți cu grijă ața dentară în spațiul interdentar, cu mișcări ușoare înainte-înapoi, astfel încât să depășiți punctul de contact al dinților învecinați. Nu permiteți niciodată aței dentare să lovească gingia în spațiul interdentar și nu forțați niciodată, deoarece acest lucru poate provoca tăieturi sau răni la nivelul gingiilor și poate conduce în timp la afectarea acestora.
Țineți strâns ața dentară între degetul mare și degetul arătător, lăsați o bucată de până la 5 cm între degete și mișcați ușor în sus și în jos de 4 - 5 ori ața dentară. De asemenea, asigurați-vă că ața ajunge sub marginea gingiei. Repetați pentru fiecare spațiu interdentar al tuturor dinților, din dreapta și din stânga.
Dacă bucata de ață dentară dintre degete s-a murdărit, rulați-o pe un deget arătător și utilizați o bucată curată, de pe celălalt deget arătător. Este de preferat ca după fiecare spațiu interdentar să rulați o porțiune nouă de ață dentară. Pentru a îndepărta ața dentară, mișcați ușor înainte-înapoi, pentru a depăși punctul de contact dintre dinți.
Ce tip de ață dentară trebuie utilizat?
În acest moment ața dentară este realizată din două materiale diferite:
- Ață dentară din nailon (multifilament);
- Ață dentară din PTFE (monofilament).
Ața dentară din nailon este disponibilă în variantele ceruită și neceruită. Deoarece acest tip de ață este realizat din mai multe fire de nailon, uneori se poate destrăma sau rupe , în special dacă este aplicată la marginea punților, coroanelor și obturațiilor neadaptate. Acest tip de ață dentară este adesea dificil de utilizat în spații interdentare foarte înguste.
Ața dentară monofilament din PTFE este disponibilă sub formă de fire subțiri, dar frecvent sunt mai late. Aceasta intră cu ușurință între dinți, chiar și în spațiile înguste și nu se rupe. Dacă sunt utilizate corect și de către utilizatori experimentați, ambele tipuri de ață dentară sunt excelente pentru îndepărtarea plăcii și a resturilor alimentare. Pentru spațiile interdentare mai late, sunt disponibile ața dentară groasă (superfloss) sau periile interdentare.