Cum să învățați copiii periajul corect al dinților

Academia Europeană de Stomatologie Pediatrică recomandă spălarea corectă și eficientă a dinților, pentru eliminarea cât mai completă a plăcii bacteriene de la nivelul acestora. Dacă vă spălați cu atenție, acest lucru poate fi realizat de obicei în două minute, respectiv 120 de secunde. Dacă dumneavoastră și copilul dumneavoastră doriți să vă asigurați că acest timp este respectat, puteți utiliza un cronometru sau o clepsidră, pentru a vă putea concentra toată atenția asupra efectuării corecte a periajului. Însă timpul de curățare nu este singurul factor care contează. Este numai o indicație legată de timpul necesar pentru spălarea corespunzătoare a dinților.

Spălarea corectă a dinților - cum funcționează?

 

Pentru ca un copil să învețe cum să se spele corect pe dinți, este recomandat să fiți sistematic. Trebuie să îndepărtați placa aderentă de pe fiecare dinte în parte, respectând un plan pus la punct în prealabil. Nu este recomandat periajul dinților realizat cu presiune. Faceți mișcări scurte și ușoare, având grijă mai ales la marginea gingiei și la dinții din spate, mai greu accesibili. Copiii pot învăța să se spele corect pe dinți dacă urmăresc această ordine:

  • suprafețele exterioare ale tuturor dinților;
  • suprafețele interioare ale tuturor dinților;
  • suprafețele de masticație (molari și premolari).

 

Mai întâi efectuați periajul la nivelul maxilarului superior, apoi la nivelul maxilarului inferior. La final periați limba prin mișcări ușoare dinspre spatele limbii spre vârf.

Tehnica de periaj corectă

 

Eficiența periajului poate fi observată după efectuarea acestuia, folosind de exemplu o tabletă revelatoare de placă. O tehnică de periaj recomandată și exersată de mulți medici stomatologi pentru copii este: țineți periuța la un unghi de 45 de grade față de marginea gingiei, realizând ușoare mișcări ale perilor și apoi mișcați sau rotiți peria dinspre marginea gingiei spre marginea dintelui. Lăsați copiii să se spele în acest fel pe exteriorul și interiorul dinților. Suprafețele de masticație ale molarilor și premolarilor trebuie spălate cu mișcări ușoare înainte-înapoi.

Ce tip de periuță de dinți trebuie să utilizeze copiii?

 

Mulți experți cred că o perie de dinți moale este cea mai bună pentru îndepărtarea plăcii și a resturilor de mâncare de pe dinți. De asemenea, sunt de preferat periuțele de dinți cu un cap mic, deoarece acestea vă permit să ajungeți mai ușor în toate zonele din gură, inclusiv la dinții din spate, mai inaccesibili. Pentru copii sunt disponibile periuțe de dinți speciale. La început puteți spăla împreună dinții copilului, ținând periuța alături de acesta. Acest lucru permite copilului să învețe mai ușor mișcările de spălare.

Cât de des trebuie înlocuită periuța de dinți?

 

Periuța de dinți trebuie să fie înlocuită când prezintă semne de uzură sau cel puțin o dată la trei luni, oricare dintre situații survine prima. Desigur că acest lucru diferă de la caz la caz. În unele cazuri, o periuță de dinți utilizată timp de o lună poate fi deja uzată. Ca regulă de bază, trebuie să ținem cont că imediat ce perii încep să fie îndreptați în exterior, adică să se uzeze, periuța trebuie înlocuită. Dacă observați că placa bacteriană începe să se formeze la nivelul dinților, din nou, mai rapid după periajul dentar, înseamnă că performanțele de curățare ale periuței de dinți au scăzut și trebuie să o înlocuiți cu una nouă. De asemenea, este foarte important să schimbați periuța de dinți după o răceală sau după o afecțiune respiratorie.

Ce importanță are pasta de dinți utilizată?

 

Mulți încă mai cred că toate pastele de dinți sunt la fel. Lucru total neadevărat! Este important să utilizați o pastă de dinți care să corespundă nevoilor dumneavoastră. Astăzi există o gamă diversificată de paste de dinți adaptate diferitelor nevoi, cum ar fi protecția împotriva cariilor dentare, pentru dinți modificați de culoare sau sensibili la durere, pentru gingii inflamate, sângerări gingivale sau chiar pentru boala parodontală. Ca recomandare generală, copiii trebuie să utilizeze o pastă de dinți cu fluor, pentru protecția împotriva cariilor. Concentrația de fluor trebuie adaptată în funcție de vârsta copilului. Pentru informații suplimentare și recomandări individualizate, consultați medicul stomatolog.

 

Mai multe articole