Fluorul la bebeluși și copii: este sigur?

Veți citi acest articol în mai puțin de 3 minute

Prin respectarea unor indicații și doze simple, fluorul este sigur și recomandat copiilor mici. Fluorul are numeroase beneficii extraordinare, cel mai important fiind că poate întări smalțul și poate preveni cariile dentare, devenind o modalitate excelentă de a preveni cariile la copii și de a proteja dinții adulților. Cu toate acestea, este important să înțelegeți cum să utilizați corect fluorul la copii, astfel încât să le asigurați o sănătate dentară și orală adecvată încă de mici.

Cum să introduceți fluorul în îngrijirea orală a copiilor

 

Când dinții abia încep să erupă, fluorul ajută la dezvoltarea smalțul, astfel încât acesta să dezvolte duritatea necesară pentru a rezista la carii și demineralizare. Conform Asociației Americane de Stomatologie (ADA), după erupția dinților, părinții ar trebui să urmeze aceste instrucțiuni:

  • Pasta de dinți cu fluor: Pentru copiii mai mici de 3 ani, părinții și îngrijitorii ar trebui să înceapă să spele dinții copiilor de îndată ce erup, aplicând o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de orez. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani se poate folosi o cantitate de mărimea unui bob de mazăre.
  • Apa de gură cu fluor: Adăugați acest element puternic suplimentar de combatere a cariilor în rutina copiilor, cel mai bine după vârsta de 6 ani.
  • Suplimente cu fluor: pentru copiii la care medicul stomatolog constată o predispoziție mare la carii, luate sub formă de tablete sau picături, sunt prescrise de un medic și sunt o alternativă excelentă pentru copiii care trăiesc în zone fără niveluri suficiente de fluorizare a apei.
  • Aplicații topice cu fluor: Gelurile sau lacurile sunt proceduri de rutină pentru majoritatea copiilor în timpul consultului stomatologic. Lacurile sunt mai ușor de aplicat pe dinții copiilor mai mici, permițând începerea tratamentelor de la o vârstă fragedă.

 

Pentru a preveni o afecțiune numită fluoroză, rugați copilul să scuipe pasta de dinți de îndată ce poate face acest lucru. Ingerarea accidentală de prea mult fluor în timp ce dinții sunt încă în curs de dezvoltare poate provoca o decolorare ușoară sau o afectare a smalțului (rezistent la carie, dar afectat ca aspect). Aflați mai multe din ghidurile pediatrice pentru utilizarea pastei de dinți în funcție de vârstă.

Cum previne fluorul apariția cariilor

 

După erupția dinților, fluorul din pasta de dinți, apa de gură și chiar apa potabilă ajută smalțul să rămână puternic, astfel încât să reziste acidului produs de bacteriile orale atunci când consumați alimente cu zahăr și alți carbohidrați. Copiii sunt mai predispuși la carii, deoarece smaltul dinților de lapte este mai sensibil decât smalțul dinților permanenți. Cu toate acestea, și dinții permanenți sunt sensibili la început. Când erup, smalțul lor nu s-a întărit încă pe deplin. Conform ADA, fluorul se combină cu mineralele din smalț pentru a forma fluorapatită, care face smalțul mai puternic împotriva acizilor.

Surse de fluor

 

Fluorul este un mineral natural. Deci, cum vă puteți asigura că oferiți cantitatea potrivită de fluor copiilor din familie? Fluorizarea a fost numită drept una dintre primele 10 mari realizări de sănătate publică ale secolului al XX-lea. Succesul fluorizării apei pe scară largă se datorează faptului că este un mijloc ușor de a furniza fluor tuturor oamenilor dintr-o comunitate, indiferent de vârstă, venit, educație sau acces la îngrijirea dentară. Dar nu toate zonele geografice au apă fluorizată. Familia dumneavoastră preferă apa îmbuteliată sau filtrele? Nu toată apa îmbuteliată preambalată conține fluor, așa că este posibil să pierdeți beneficiile de combatere a cariilor. În plus, filtrele de apă de acasă pot elimina acest mineral util din apa de la robinet. 

 

Fiecare părinte speră că copilul său va crește cu dinți sănătoși și cu un zâmbet frumos. 

 

Fluorul poate fi însă aplicat cel mai ușor de către medicul stomatolog în cabinet și aceasta este cheia către prevenirea cariei dentare.

 

Una dintre cele mai bune modalități de a vă asigura că copiii dumneavoastră vor avea dinți fără carii este să urmați recomandările medicului stomatolog pentru utilizarea fluorului.

Mai multe articole