Există riscul să folosim prea mult fluor? Informați-vă corect

De ce ar trebui să fiți un fan al fluorului? Conform Asociației Americane de Stomatologie (ADA), fluorul este adesea numit „luptătorul natural împotriva cariilor”, în special pentru dinții în dezvoltare. Vestea bună este că probabil că ați primit cantitatea potrivită de fluor și toate beneficiile sale fără să depuneți eforturi! Fluorul din apă, alimente sau suplimente ajută la formarea smalțului dentar puternic, care este mai capabil să reziste la carii. După erupția dinților, fluorul ajută la refacerea smalțului și poate chiar produce reversia stadiului incipient al cariei dentare, pata albă de demineralizare.

 

Cu toate acestea, ca orice lucru în viață, o cantitate prea mare sau prea mică din ceva poate fi o problemă. Fluorul este un exemplu excelent al importanței echilibrului. În general, acest mineral este sigur și eficient împotriva cariilor, dar ar trebui să conștientizați, că în anumite condiții, pot fi riscuri minore ale consumului prea mare de fluor. Cele mai multe dintre aceste preocupări provin din consumul prea mare de fluor, în special la o vârstă fragedă, care poate provoca fluoroza dentară.

Ce este fluoroza dentară?

 

Conform ADA, fluoroza dentară, cunoscută și sub numele de dinți pătați, apare atunci când copiii consumă prea mult fluor pe o perioadă prea lungă de timp în timpul dezvoltării dinților. Majoritatea cazurilor de fluoroză afectează copiii mici care înghit suplimente cu fluor sau înghit pastă de dinți cu fluor mai mult decât este prescris sau atunci când apa potabilă pe care o beau conține deja fluor. Pe suprafețele dinților se pot dezvolta dungi, pete sau gropițe odată ce ajung deasupra gingiilor. În cazurile severe, smalțul poate dezvolta pete maronii, negre sau gri și se pot forma cavități pe dinți.

 

Adesea, afecțiunea este atât de ușoară încât doar un medic stomatolog o poate detecta.

Cum să preveniți fluoroza

 

Riscul de a dezvolta fluoroză există până la vârsta de opt ani, deoarece dinții încă se formează sub gingii. Iată câteva îndrumări utile privind utilizarea sigură a fluorului la bebeluși și copii.

Copii până la 3 ani:

 

  • Este puțin probabil ca sugarii alăptați să dezvolte fluoroză, deoarece laptele matern are un conținut foarte scăzut de fluor. Chiar dacă beau apă cu fluor, mamele care alăptează și femeile însărcinate nu le transmit cantități mari de fluor copiilor lor.
  • Mamele care își hrănesc bebelușii cu formulă de lapte trebuie să folosească apă cu conținut scăzut de fluor sau fără fluor atunci când prepară pudra sau concentratul lichid. Formula gata preparată este, de asemenea, o opțiune, deoarece conține cantități minime de fluor.
  • După ce erup dinții, utilizați doar o cantitate mică (nu mai mare decât un bob de orez) de pastă de dinți cu fluor pentru periaj de două ori pe zi.

 

Între 3 și 8 ani:

 

  • Vor continua să se spele corect pe dinți de două ori pe zi, folosind o cantitate de pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de mazăre.
  • NU folosiți apă de gură cu fluor pentru copiii sub 6 ani, cu excepția cazului în care medicul stomatolog sau alt profesionist din domeniul sănătății vă recomandă astfel. Copiii mai mici de 6 ani nu și-au dezvoltat pe deplin reflexul de înghițire și pot înghiți mai mult decât scuipă.
  • Scuipă! Pe măsură ce capătă abilitatea, copiii ar trebui învățați să scuipe pasta de dinți atunci când își perie dinții.

 

Rețineți: majoritatea cazurilor de fluoroză pot fi prevenite. Amintiți-le copiilor să nu înghită pastă de dinți în timpul periajului. Discutați cu medicul stomatolog dacă aveți îngrijorări cu privire la cantitatea de fluor la care sunt expuși copiii dumneavoastră.

Opțiuni de tratament pentru fluoroză

 

În țările dezvoltate, fluoroza nu este asociată cu o afecțiune medicală care provoacă carii (ci dimpotrivă) sau care pune în pericol sănătatea copilului dumneavoastră. Unele cazuri de fluoroză dentară sunt suficient de minore încât să nu necesite tratament, mai ales dacă apar pe dinții din spate. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament, cum ar fi albirea dinților când copilul devine adult, dacă petele constituie o problemă.

Suplimente alimentare cu fluor

 

Utilizați suplimentele alimentare cu fluor sau tablete numai cu prescripția medicului generalist/pediatru sau medicului stomatolog. Suplimentele cu fluor sunt recomandate copiilor între 6 luni și 16 ani care locuiesc în zone în care apa este nefluorizată și au risc crescut de a dezvolta carii.

Fluorul din apa potabilă

 

Conform ADA, nivelul recomandat de fluor în apă pentru sănătatea dentară este de 0,7 părți de fluor per milion de părți de apă.

 

Dacă locuiți într-o zonă în care nivelurile de fluor natural din apa potabilă depășesc 0,7 părți per milion, ar trebui să luați în considerare o sursă alternativă de apă sau soluții de tratare a apei la domiciliu pentru a reduce riscul de fluoroză pentru copiii mici.

 

Este recomandat ca apa din puțurile private să fie testată o dată pe an. Dacă locuința dumneavoastră este conectată la un puț privat, este o idee bună să testați anual nivelul de fluor, mai ales dacă în casă locuiesc copii mici. Nivelurile de fluor existente în mod natural pot varia foarte mult de la o locație la alta. Transmiteți medicului stomatolog și medicului dumneavoastră de familie rezultatele testării apei din puț, astfel încât să vă poată oferi informații exacte despre nevoile de fluor ale familiei dumneavoastră.

 

În concluzie, fluorul este sigur atunci când este utilizat conform instrucțiunilor și are beneficii majore pentru sănătatea dentară a copilului dumneavoastră. Deși unele aspecte ale unei îngrijiri orale corecte pot fi dificil de învățat, este ușor să vă asigurați că copiii primesc o cantitate corectă de fluor. Dacă aveți întrebări, medicul stomatolog, pediatrul sau medicul de familie vă pot ajuta să determinați cantitatea adecvată de fluor pentru copilul dumneavoastră.

Mai multe articole