Îngrijirea dentară corectă pentru copii

Gura și dinții copiilor trec prin schimbări continue. Se impune, așadar, o igienă orală specială.

0-3 ani

0-3 ani

Dezvoltarea dentară

În jurul vârstei de 6-8 luni apar primii dinți de lapte.
Treptat, vor urma restul dinților de lapte.

Periajul dinților

Primii dinți de lapte trebuie periați zilnic, în special seara. Se îndepărtează astfel placa dentară periculoasă. Până la împlinirea vârstei de 2 ani, dinții trebuie periați o dată pe zi cu pastă de dinți cu fluor pentru copii aflați în acest interval de vârstă, după care de două ori pe zi.

3-6 ani

3-6 ani

Dezvoltarea dentară

În jurul vârstei de 3 ani, primul set de dinți este în mod normal crescut complet și încep să se dezvolte dinții permanenți în cele două maxilare: superior și inferior.

Periajul dinților

În această perioadă copiii preferă să se spele singuri pe dinți și experimentează diferite moduri de a mânui periuța. Ei pot deja peria suprafața dinților folosită pentru a mesteca.

Totuși, la această vârstă, dinții se pot menține curați și fără placă dentară doar dacă continui prin a peria și tu, temeinic, dinții copiilor.

 

6-12 ani

6-12 ani

Dezvoltarea dentară

Dinții de lapte mobili, spațiile dintre dinți și dinții permanenți tineri în creștere îngreunează vizibil igiena orală în această perioadă de tranziție. În plus, și în mod deosebit, dinții permanenți tineri necesită protecție specială. Intervine, astfel, un risc mai ridicat de apariție a cariilor.

Periajul dinților

Pentru a proteja dinții permanenți tineri împotriva cariilor, se recomandă să alegi o pastă de dinți cu conținut mai ridicat de fluor (1.000 – 1.500 ppm). Periuțele de dinți cu perii dispuși în X sunt cele mai adecvate pentru periajul dinților, ajungând mai bine la placă și reușind să o îndepărteze din spațiile interdentare.

Conform Academiei Europene de Stomatologie Pediatrică (EAPD), nivelul de fluor recomandat pentru pastele de dinți utilizate de copiii cu vârste de peste 6 ani este 1450 ppmF.

Prevenirea apariției cariilor cu fluor

Prevenirea apariției cariilor cu fluor

Folosirea de către copii a unei paste de dinți cu fluor contribuie la protecția împotriva cariilor.

Conform Academiei Europene de Stomatologie Pediatrică (EAPD), nivelul de fluor recomandat pentru pastele de dinți utilizate de copiii cu vârste de peste 6 ani este 1450 ppmF.

Periajul corect al dinților

Periajul suprafețelor folosite pentru a mesteca

Suprafețele folosite pentru a mesteca

Mai întâi, perie înainte și înapoi: astfel, se vor curăța suprafețele dinților pe care se mestecă. Pornește de pe partea dreaptă, de la dinții din spate. Mai întâi dinții de jos, apoi cei de sus și apoi repetă pe partea stângă.

Periajul suprafețelor exterioare

Suprafețele exterioare

În continuare, perie suprafețele exterioare. Schițează mișcări verticale de la gingie spre dinte cu periuța de dinți: pe partea dreaptă, de la ultimii dinți din spate la cei din față, după care continuă pe partea stângă. Apoi perie incisivii în același fel.

Periajul suprafețelor interioare

Suprafețele interioare

La final, trebuie să perii și suprafețele interioare ale dinților de pe maxilarul superior și cel inferior. Din nou, începe din spate și perie de la gingie spre dinte (de la roșu la alb) – de la gingie la dinte.

Și reține întotdeauna: spală-te pe dinți dimineața și seara (în special seara este foarte important)

Articole