0-3 ani
Dezvoltarea dentară
În jurul vârstei de 6-8 luni apar primii dinți de lapte. Treptat, vor urma restul dinților de lapte.
Periajul dinților
Primii dinți de lapte trebuie periați zilnic, în special seara. Se îndepărtează astfel placa dentară periculoasă. Până la împlinirea vârstei de 3 ani, dinții trebuie periați cu o cantitate de mărimea unui bob de orez de pastă de dinți cu fluor pentru copii aflați în acest interval de vârstă, după care, până la vârsta de 6 ani se folosește o cantitate cât un bob de mazăre.
3-6 ani
Dezvoltarea dentară
În jurul vârstei de 3 ani, primul set de dinți este în mod normal crescut complet și încep să se dezvolte dinții permanenți în interiorul celor două maxilare: superior și inferior.
Periajul dinților
În această perioadă copiii preferă să se spele singuri pe dinți și experimentează diferite moduri de a mânui periuța. Ei pot deja peria suprafața dinților folosită pentru a mesteca.
Totuși, la această vârstă, dinții se pot menține curați și fără placă dentară doar dacă continui prin a peria și tu, temeinic, dinții copiilor.
6-12 ani
Dezvoltarea dentară
Dinții de lapte mobili, spațiile dintre dinți și dinții permanenți tineri în creștere îngreunează vizibil igiena orală în această perioadă de tranziție. În plus, și în mod deosebit, dinții permanenți tineri necesită protecție specială. Intervine, astfel, un risc mai ridicat de apariție a cariilor.
Periajul dinților
Pentru a proteja dinții permanenți tineri împotriva cariilor, se recomandă să alegi o pastă de dinți cu conținut mai ridicat de fluor (1400-1450 ppm). Periuțele de dinți cu perii dispuși în X sunt eficace pentru periajul dinților, ajungând la placa bacteriană și reușind să o îndepărteze din spațiile interdentare.
Conform Academiei Europene de Stomatologie Pediatrică (EAPD), nivelul de fluor recomandat pentru pastele de dinți utilizate de copiii cu vârste de peste 6 ani este 1450 ppmF.
Periajul corect al dinților
Suprafețele exterioare
Începe prin periajul suprafețelor exterioare. Schițează mișcări verticale de la gingie spre dinte cu periuța de dinți: pe partea dreaptă, de la ultimii dinți din spate la cei din față, după care continuă pe partea stângă. Apoi perie incisivii în același fel.
Suprafețele interioare
Urmează periajul suprafețelor interioare ale dinților de pe maxilarul superior și cel inferior. Din nou, începe din spate și perie de la gingie spre dinte (de la roșu la alb) – de la gingie la dinte.
Suprafețele folosite pentru a mesteca
În final, perie înainte și înapoi pe aceste suprafețe: astfel, se vor curăța suprafețele dinților pe care se mestecă. Pornește de pe partea dreaptă, de la dinții din spate. Mai întâi dinții de jos, apoi cei de sus și apoi repetă pe partea stângă.
Și reține întotdeauna: spală-te pe dinți dimineața și seara (în special seara este foarte important).